A család eléggé szereti a gyrost de sültkrumplival nem olyan finom mint amikor egy szép pitát megtöltünk a meleg husival zöldségekkel és a kapros szósszal.
A gyrost mindenki meg tudja csinálni ezért nem azt írom le, hanem azt hogyan kell csinálni a pitát. Eléggé macerás 3,5 óra kell hozzá de miközben kelesztjük a tésztát előkészülhetünk a zöldségekkel és a husival.
Hozzávalók:
15g friss élesztő280ml meleg víz
450 g liszt
1/2 kk só
Az élesztőt feloldjuk a víz felében. Meleg helyen, lefedve 20 percig állni hagyjuk, amíg fel nem fut, pezsegni kezd.
Egy tálban a sót és a lisztetet összekeverjuk majd az élesztős vizet és a maradék vizet is hozzá dagasztjuk.
Ha szép síma 18 részre osztjuk és kis gömböket formálunk belőlük. 30 percig kelesztjük.
A kis cipókat lisztezett deszkán vékony lapokká nyújtjuk és 1 órán át letakarva kelesztjük.
Ezután a lapocskákat megint kinyujtjuk és ujjabb fél órát pihentetjük.
A pitákat kilisztezett sütőlemezre rakva(előmelegített sütőbe) 200 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
A piták sütés közben felhólyagosodnak de sütés után lelohadnak. Vigyázni kell nehogy bebarnuljanak a piták mert akkor nehéz lesz tölteni. HA amikor kivettük a sütőböl őket egyböl letakarjuk akkor megpuhul.
Jó étvágyat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése